
Tereyağı Glutensiz Mi?
Son zamanlarda tereyağının sağlıklı beslenmede yer alması
gerektiği uzmanlar tarafından sıklıkla dile getiriliyor. Tereyağı hem
kültürümüzde hem de yaptığımız yemeklerde vazgeçilmez bir yere sahiptir. Peki,
çölyak hastasıysanız ya da glutene bağlı herhangi bir hastalığınız varsa tereyağı sizin için güvenli mi? Tereyağı glutensiz mi?
Tereyağı Gluten İçerir Mi?
Tereyağının kendisi
glutensizdir. Tereyağı gluten
içermez. Gıda uzmanlarının görüşüne ve araştırmalarına göre, tahıllar süte
geçmez ve sütle çapraz bulaşma riski yoktur, yani tereyağı da güvenlidir. Alışveriş
yaparken, glüten ana bileşende olmayabilir, ancak glüten bazen baharatlar gibi
ek bileşenlerde bulunabilir. Bazı peynirler gibi bazı süt ürünleri glüten
içeren katkı maddeleri veya tatlandırıcılar içerebilse de, bağımsız bir bileşen
olarak tereyağı genellikle çok düşük risk taşır (tatlandırılmamışsa ve ilave
bileşenler içermiyorsa). Güvende olmak için, tüketmeden önce doğrulama
için her zaman gıda etiketlerindeki bileşenleri okumanız gerektiğini tekrar
tekrar hatırlatmak istiyoruz.
Tereyağı ne zaman güvensizdir?
Ortak kullanılan bir buzdolabında saklanan tereyağının
çapraz kontamizasyon olasılığının her zaman farkında olmalısınız, çünkü
paylaşılan bıçaklar ve ekmeğe sürülürken endişe kaynağı olabilir.
Kısacası, genellikle gluten olup olmayacağı konusunda
endişelenmeden bir içerik olarak tereyağı kullanabilirsiniz, tüketebilirsiniz.
Ancak etiketlerin güvenli olup olmadığını her zaman kontrol
etmelisiniz. Seçilecek en iyi tereyağı türü, tuz da dahil olmak üzere
diğer bileşenleri içermeyen sade tereyağıdır.
Tereyağı glutensizdir
Tereyağı gibi, margarin, krema, ayran ve taze süt gibi
benzer bileşenler de katkı maddesi, ek bileşen veya aroma içermediğinde glutensizdir. Bazı
gıda markaları sade tereyağı sunar ve bu seçenekleri çoğu markette
bulabilirsiniz. Yerel bakkalınızda özel olarak glutensiz olarak etiketlenmiş bir tereyağı markası bulamıyorsanız,
farklı ürünlerin içerik listelerini okumanız yeterlidir. Etiket veya
içerik listelerinde "sade tereyağı" yazıyorsa, ürün glutensiz
olmalıdır. Bununla birlikte, etiket ek bileşenler listeliyorsa, bunların
glüten içerebileceğini unutmayın.
Tereyağı Nelerden Yapılır?
Tereyağının neden glutensiz
olduğunu anlamak için tereyağının ne olduğuna ve neyden yapıldığına bir göz
atmalıyız. Tereyağı; kremayı
çalkalayarak yapılan ve yayılarak veya yemek pişirmek için kullanılan uçuk sarı
yenilebilir yağlı bir maddedir.
Tereyağındaki tek bileşen kremadır. Bu krema genel
olarak bir inekten elde edilir, ancak tereyağı keçi ve koyun da dahil olmak
üzere süt üreten herhangi bir hayvandan yapılabilir. Tereyağı yağı,
tereyağı sütünden ayrılana kadar krema çalkalanır.
Artık sade tereyağının
glutensiz olduğunu bildiğimize göre mağazadan satın alınan tereyağı ne
olacak? Çoğumuz kendi tereyağımızı yapamıyoruz, süpermarketten satın almak
zorundayız!
Burası suların biraz dalgalı olduğu yer. Tüm tereyağı glutensiz değildir çünkü
şirketler tereyağına katkı maddeleri koyabilir. Aynı şekilde, aynı tesiste
yapılan diğer gıdalar veya bileşenlerle çapraz kontamine
olabilirler. Merak etmeyin, tereyağı
başka bir şeyle tatlandırılmadığı sürece çok DÜŞÜK RİSKLİ bir yiyecek
olarak kabul edilir.
Tereyağı Çölyak için uygun mu?
Evet! Tereyağı Çölyak için uygundur. Çölyak
hastalığınız varsa, doğal olarak glütensiz olduğu için yemeğinizde tereyağının
tadını çıkarabilirsiniz. Tereyağı da çapraz kontaminasyon için çok düşük
risk olarak kabul edilir. Eser miktarda glütene karşı çok hassassanız,
glütensiz normal ve vegan tereyağı markalarını kontrol etmek için yukarıyı
okuyun.
Tereyağı ve yumurta glutensiz mi?
Evet! Tereyağı
ve yumurtalar glutensizdir! Süt ürünleri ve yumurtalar, hem hayvansal
bir yan ürün oldukları hem de buğdaydan elde edilmediği için doğal olarak glütensizdir. Ek
olarak tereyağındaki tek bileşen krema ve biraz tuzdur. Bu nedenle
tereyağı, glüten içeren veya buzdolabında çapraz kontamine olmuş başka bir
bileşenle birleştirilmediği sürece glütensizdir.
Yumurtalar da hayvanlardan geldikleri için glütensizdir. Yani tavuk,
yumurta ve ördek yumurtaları glütensizdir. Çölyak hastasıysanız veya
glütensiz bir diyet yapıyorsanız, sahanda yumurta yiyebilirsiniz. Ek olarak glutensizekmek.com.tr den sipariş
edeceğiniz glutensiz ekmek ile kahvaltıda yumurta ve tereyağı keyfini
çıkarabilirsiniz.
Eklenen başka bir bileşen varsa, yumurtaların içinde glüten
olabilir. Yumurta çırpıcı veya başka yumurta ürünleri kullanıyorsanız,
glütensiz olduklarından ve glüten içeren ürünler üreten bir fabrikada
işlenmediğinden emin olmak için etiketi kontrol ettiğinizden emin olun.
Sütte gluten var mı?
Hayır, sütte gluten
yoktur. Tüm süt ürünleri, glüten içeren veya buzdolabında çapraz
kontamine olmuş başka bir bileşenle birleştirilmedikçe glütensizdir. Bu
nedenle, eğer birisi eser miktarda glütene karşı çok hassassa, çapraz bulaşmayı
önlemek için kendi tereyağı tabağına sahip olmalıdır.
Bir hayvandan gelen geleneksel sütten bahsettiğimi unutmayın. Hayvansal
ürünler doğal olarak glütensizdir. Bununla birlikte, yulaf sütü, badem ve
soya sütü gibi çeşitli bitki bazlı sütler, glüten ile çapraz kontamine olabilir
ve glütensiz değildir. Bitki bazlı süt içiyorsanız, etiketi kontrol
ettiğinizden emin olun.
Tuzlu tereyağında gluten var mı?
Hiçbir tuzlu tereyağı, normal sade tereyağı gibi glüten
içermez. Zaten glütensiz olan lezzeti eklemek için sade tereyağına tuz
eklenir. Tuz doğal olarak glutensiz olduğundan, tuzlu tereyağı (tuz
eklenmiş tereyağı) da glutensizdir.
Yorum Yaz