Patateste Gluten Var Mı?

Glutensiz beslenmeye başladınız ya da glutene bağlı hastalıklardan ötürü gluten tüketiminizi sınırlandırmanız gerekiyor. Ancak ne yiyeceğinizi, hangi besinlerin gluten içermediğini, özellikle de patates gibi hayatımızın her anında hemen hemen tükettiğimiz besinlerin gluten içermediği konusunda bilgilenmek istiyorsunuz. Peki, patates gluten içerir mi ya da patateste gluten var mı?

Patates Gluten İçerir Mi?

Patates gluten içermez. Patates, doğal olarak gluten içermeyen gıdalardan yalnızca biridir. Patates ve patates unu, glutensiz ürünlerde kullanılan yaygın alternatiflerdir. Yiyecekleri gevrek hale getirmek için kabuk veya kaplama yapmak için kullanılabilirler. Patates püresi ayrıca çorba ve sos gibi yiyecekleri kalınlaştırmaya yardımcı olarak bir nevi kıvam oluşturucu görevi görür.

Dışarıda yemek yerken veya başkaları yemek pişirirken çapraz bulaşma riskinin olduğunu bilmek önemlidir. Patatesler, gluten içeren yiyeceklerle ya da glüten yiyeceklerini pişirmek için kullanılan pişirme araçları ya da yağlarıyla temas ederse, yanlışlıkla glutene maruz kalma şansınız vardır. 

Gluten içeren yiyecekler, özellikle çölyak hastalığı gibi durumlarınız varsa, bağırsaklarınızda tahrişe ve iltihaba neden olan reaksiyonlara yol açabilir. Öte yandan, patates kızartması gibi restoranlarda yaygın olarak bulunan patates ürünleri, kasıtlı olarak ya da istemsiz bir şekilde bir miktar gluten içerebilir, bu nedenle aşırı hassassanız dikkatli olun.

Patates ve patates çeşitleri, şalgam ve tatlı patates gibi diğer kök sebzeler gluten içermemektedir. Glutene duyarlı kişilere durumları konusunda yardımcı olan kuruluşlar genellikle patates yemeyi ve buğday ununu patates unuyla değiştirmeyi önerir. Bağırsak hasarı ya da bağırsağın emiliminin azalması nedeniyle çölyak hastalığı olan kişiler genellikle yetersiz beslenir. Patates, çölyak hastaları ya da glutene karşı duyarlı bireyler için değerli bir vitamin, mineral ve diyet lifi kaynağı olabilir. Ek olarak sindirimi nispeten kolaydır ve nadiren alerjik reaksiyonlara neden olur.

Patates kızartması gluten içerebilir. Restoranlarda yaygın olarak bulunan patates kızartması, kızarmış patates ve benzeri patates bazlı ürünler gluten içerebilir. Örnek olarak, pek çok ekmek, hamur ve baharat türü, çoğu çeşni, sos ve sos gibi gluten içerir. Restoranlardaki patates ürünleri bazen aynı yağda pişirildikleri, aynı rafta pişirildikleri ya da glüten içeren yiyecekler için kullanılan aynı kapta karıştırıldıkları için yanlışlıkla gluten ile kontamine olurlar. Glutene duyarlıysanız, ana restoranların çoğundan kaçının ve evde daha fazla yemek pişirin.

Restoranlarda patates püresi normalde ana malzemeleri olarak un ve tereyağı içeren sos ile servis edilir. Patates püresi sipariş etmeden önce, sade patates püresinin sizin için güvenli olup olmadığını sorun ve duruma göre sossuz sipariş edin. Ayrıca, bu yemeği evde yapmayı seçerseniz ya da hazır patates püresi almaya karar verirseniz bazı markalar glütensiz olmadığından içerik etiketini kontrol ettiğinizden emin olun.

Gluten sorunu yaşayan pek çok kişi gibi siz de süt ürünlerine tahammül etmekte zorlanıyorsanız yani herhangi bir şekilde laktoz intoleransınız varsa sipariş edeceğiniz ya da yiyeceğiniz patates yemeğinin süt, tereyağı ya da peynirle tatlandırılmış olup olmadığını sorun çünkü bunlar genellikle yemeklerin hazırlanmasında kullanılır.

Patates, glütensiz bir yaşam tarzı için uygun, çok yönlü ve besleyici bir besindir, ancak onları aşırı tüketmek belinizi genişletebilir, bu nedenle taze meyve ve gevrek yeşil sebzeler gibi diğer besin gruplarını karıştırarak çok yönlü bir beslenme düzeni oluşturabilirsiniz.

Patateslerin doğal hallerinde ve işlenmemiş durumlarında gluten bulunmasa bile çapraz temasın nerede meydana gelebileceğini ya da eklenen bileşenlerin nerede patatesleri çölyak hastalığı olan kişiler için artık güvenli hale getirmeyeceğini bilmek önemlidir. Örnek olarak bir restoranda patatesler, bir zamanlar makarna gibi gluten içeren bir şeyi kaynatmış olan suda kaynatılabilir. Bu durum da çapraz temasa neden olacak ve çölyak hastalığı olan bir kişinin reaksiyon yaşaması için yeterli olacaktır. Aynı şekilde tencere, tava, bıçak ve çeşitli pişirme yüzeyleri de çapraz temasa neden olabilir. Herhangi bir yüzey ya da pişirmek için kullanılan eşya gluten ile temas ederse, ılık, sabunlu suyla iyice yıkanmalı ya da bulaşık makinesinde temizlenmelidir. Tahta bir gereç veya kesme tahtası gibi gözenekli yüzeyler, çatlaklarda gluten sıkışabilir ve bu da çapraz temasa neden olabilir ve patatesleri artık glütensiz hale getirebilir.

Glüten içeren bir sos, patatesi artık glutensiz hale getirebilir. Paketlenmiş patatesleri yerken veya patates sipariş ederken, her zaman sos ya da soslarda bulunan malzemeleri kontrol ettiğinizden ve sorduğunuzdan emin olun. Sonuç olarak patates gluten içermez. Yalnızca dikkat etmeniz gereken önemli noktalar vardır bu sayede glutensiz beslenme düzeninizi bozmazsınız.