
Patateste Gluten Var Mı?
Glutensiz beslenmeye başladınız ya da glutene bağlı
hastalıklardan ötürü gluten tüketiminizi sınırlandırmanız gerekiyor. Ancak ne
yiyeceğinizi, hangi besinlerin gluten içermediğini, özellikle de patates gibi
hayatımızın her anında hemen hemen tükettiğimiz besinlerin gluten içermediği
konusunda bilgilenmek istiyorsunuz. Peki, patates
gluten içerir mi ya da patateste
gluten var mı?
Patates Gluten İçerir Mi?
Patates gluten
içermez. Patates, doğal olarak gluten içermeyen gıdalardan yalnızca
biridir. Patates ve patates unu, glutensiz ürünlerde kullanılan yaygın
alternatiflerdir. Yiyecekleri gevrek hale getirmek için kabuk veya kaplama
yapmak için kullanılabilirler. Patates püresi ayrıca çorba ve sos gibi
yiyecekleri kalınlaştırmaya yardımcı olarak bir nevi kıvam oluşturucu görevi
görür.
Dışarıda yemek yerken veya başkaları yemek pişirirken çapraz
bulaşma riskinin olduğunu bilmek önemlidir. Patatesler, gluten içeren
yiyeceklerle ya da glüten yiyeceklerini pişirmek için kullanılan pişirme
araçları ya da yağlarıyla temas ederse, yanlışlıkla glutene maruz kalma
şansınız vardır.
Gluten içeren yiyecekler, özellikle çölyak hastalığı gibi
durumlarınız varsa, bağırsaklarınızda tahrişe ve iltihaba neden olan reaksiyonlara
yol açabilir. Öte yandan, patates kızartması gibi restoranlarda yaygın olarak
bulunan patates ürünleri, kasıtlı olarak ya da istemsiz bir şekilde bir miktar
gluten içerebilir, bu nedenle aşırı hassassanız dikkatli olun.
Patates ve patates çeşitleri, şalgam ve tatlı patates gibi
diğer kök sebzeler gluten içermemektedir. Glutene duyarlı kişilere durumları
konusunda yardımcı olan kuruluşlar genellikle patates yemeyi ve buğday ununu
patates unuyla değiştirmeyi önerir. Bağırsak hasarı ya da bağırsağın
emiliminin azalması nedeniyle çölyak hastalığı olan kişiler genellikle yetersiz
beslenir. Patates, çölyak hastaları ya da glutene karşı duyarlı bireyler
için değerli bir vitamin, mineral ve diyet lifi kaynağı olabilir. Ek olarak
sindirimi nispeten kolaydır ve nadiren alerjik reaksiyonlara neden olur.
Patates kızartması
gluten içerebilir. Restoranlarda yaygın olarak bulunan patates kızartması,
kızarmış patates ve benzeri patates bazlı ürünler gluten içerebilir. Örnek
olarak, pek çok ekmek, hamur ve baharat türü, çoğu çeşni, sos ve sos gibi gluten
içerir. Restoranlardaki patates ürünleri bazen aynı yağda pişirildikleri,
aynı rafta pişirildikleri ya da glüten içeren yiyecekler için kullanılan aynı
kapta karıştırıldıkları için yanlışlıkla gluten ile kontamine
olurlar. Glutene duyarlıysanız, ana restoranların çoğundan kaçının ve evde
daha fazla yemek pişirin.
Restoranlarda patates püresi normalde ana malzemeleri
olarak un ve tereyağı içeren sos ile servis edilir. Patates püresi sipariş etmeden önce,
sade patates püresinin sizin için güvenli olup olmadığını sorun ve duruma göre sossuz sipariş edin. Ayrıca, bu
yemeği evde yapmayı seçerseniz ya da hazır patates püresi almaya karar verirseniz bazı markalar
glütensiz olmadığından içerik etiketini kontrol ettiğinizden emin olun.
Gluten sorunu yaşayan pek çok kişi gibi siz de süt ürünlerine tahammül etmekte
zorlanıyorsanız yani herhangi bir şekilde laktoz intoleransınız varsa
sipariş edeceğiniz ya da yiyeceğiniz patates yemeğinin süt, tereyağı ya da
peynirle tatlandırılmış olup olmadığını sorun çünkü bunlar genellikle yemeklerin hazırlanmasında
kullanılır.
Patates, glütensiz bir yaşam tarzı için uygun, çok yönlü ve
besleyici bir besindir, ancak onları aşırı tüketmek belinizi genişletebilir, bu
nedenle taze meyve ve gevrek yeşil sebzeler gibi diğer besin gruplarını karıştırarak
çok yönlü bir beslenme düzeni oluşturabilirsiniz.
Patateslerin doğal
hallerinde ve işlenmemiş durumlarında gluten bulunmasa bile çapraz
temasın nerede meydana gelebileceğini ya da eklenen bileşenlerin nerede
patatesleri çölyak hastalığı olan kişiler için artık güvenli hale
getirmeyeceğini bilmek önemlidir. Örnek olarak bir restoranda patatesler,
bir zamanlar makarna gibi gluten içeren bir şeyi kaynatmış olan suda
kaynatılabilir. Bu durum da çapraz temasa neden olacak ve çölyak hastalığı
olan bir kişinin reaksiyon yaşaması için yeterli olacaktır. Aynı şekilde
tencere, tava, bıçak ve çeşitli pişirme yüzeyleri de çapraz temasa neden olabilir. Herhangi
bir yüzey ya da pişirmek için kullanılan eşya gluten ile temas ederse, ılık,
sabunlu suyla iyice yıkanmalı ya da bulaşık makinesinde
temizlenmelidir. Tahta bir gereç veya kesme tahtası gibi gözenekli
yüzeyler, çatlaklarda gluten sıkışabilir ve bu da çapraz temasa neden olabilir
ve patatesleri artık glütensiz hale getirebilir.
Glüten içeren bir sos, patatesi artık glutensiz hale
getirebilir. Paketlenmiş patatesleri yerken veya patates sipariş ederken,
her zaman sos ya da soslarda bulunan malzemeleri kontrol ettiğinizden ve sorduğunuzdan
emin olun. Sonuç olarak patates gluten
içermez. Yalnızca dikkat etmeniz gereken önemli noktalar vardır bu sayede
glutensiz beslenme düzeninizi bozmazsınız.
Yorum Yaz